petak, 14. studenoga 2014.

Žene su bolje poduzetnice od muških kolega, ali...

Ako su žene bolje u poslu, zbog čega su još uvijek u manjini?

Zbog bioloških predispozicija žene mogu obavljati nekoliko poslova odjednom, brže povezuju intuitivnu stranu mozga s racionalnom, imaju veću emocionalnu inteligenciju, sklonije su sklapanju kompromisa, dobre su u delegiranju, obrazovanije su...
Žene poduzetnice stvaraju veću novu vrijednost od muških kolega, spremnije su pitati za pomoć, spremne su za dodatno obrazovanje, manje su egoistične, pristupačnije su, imaju demokratski stil vođenja, imaju više razumijevanja, prihvaćaju ljudske različitosti, brže reagiraju...Društva koja ne koriste ženske vrline ne napreduju...
Usprkos svemu gore navedenom u Hrvatskoj ima svega 50 tisuća poduzetnica, odnosno 25%. Zašto nas nema 55%?
Još 2008. godine bilo ih je 18%, pa bi morali biti zadovoljni jer ipak postoji trend rasta, ali zašto nismo?
Moramo se pitati otkud taj rast? Čemu je to pridonijelo?
Da li je je to veća osvještenost žena?
Da li su žene zaista postale poduzetnije u ovih 5 godina?
Ako se to povećanje žena poduzetnica dogodio baš u ovih 5 godina od 2008. do 2013. bojim se da veliki utjecaj na to ima zapravo kriza, a manji utjecaj ima to što su žene samo u par godina postale bitno poduzetnije.
Ipak, žene su hrabrije i spremnije su se boriti usred krize, optimističnije su, skromnije, kreativnije i kad krenu one teško odustaju od svog nauma.
Možda je kriza zapravo dobra stvar za Hrvatsku jer će biti više tvrtki koje vode žene, a time više radnih mjesta jer žene više zapošljavaju.
Žene uvijek traže način i rješenje problema i sigurna sam da će to dugoročno gledano imati konkretan pozitivan učinak na gospodarstvo.

A muškarci?
Da li su muškarci spremni na promjene?
Da li oni mogu "podnijeti" da im je žena šef? Većina još uvijek to ne može.

No, vremena se mijenjaju i sve je više pravih muškarca kojima nije problem priznati  kolegici da je sposobna i zato vidim pozitivu na horizontu. :-)

Nema komentara:

Objavi komentar